De kosten van een investering van een zonnepanelensysteem hangt als eerste af van het te besteden budget. Verder dient u voor de berekening van de kosten van een compleet zonnepanelensysteem allereerst na te denken over het aantal zonnepanelen waar u gebruik van wilt maken. Gaat het u om 3 zonnepanelen op het dak, kunt u er 6 of 8 kwijt, of wilt u wellicht zorgen voor een flink oppervlakte met 12 - 19 zonnepanelen?

Afhankelijk van de ruimte op het dak of op de grond kunt u gebruik maken van meerdere panelen. De kosten van een compleet zonnepanelensysteem nemen uiteraard toe wanneer u meer zonnepanelen wilt plaatsen. Naast de ruimte is natuurlijk het door u gewenste vermogen essentieel: wilt u 100% dekking van uw jaarlijkse energieverbruik of slechts 50%? (Belangrijk om te weten is dat zonnepanelensystemen in de toekomst altijd nog uitgebreid kunnen worden met extra zonnepanelen. Het is dan overigens wel handig om het gehele systeem hierop voor te bereiden, bijvoorbeeld door voor een iets zwaardere omvormer te kiezen).

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u op het dak of op de grond kwijt kunt, kunt u een bepaald wattpiek vermogen op gaan wekken. Dit staat voor het maximale vermogen dat u uit het zonnepanelensysteem kunt verwachten, mits alles meezit. Met 3 zonnepanelen kunt u bijvoorbeeld rekenen op 1200 wattpiek, terwijl een systeem van 12 zonnepanelen kan leiden tot een wattpiek vermogen van 4800. Des te meer vermogen u op kunt leveren, des te groter de besparing op uw energiekosten uit zal vallen, maar des te meer u ook dient te investeren.

Bij een zonnepaneleninstallatie horen niet alleen zonnepanelen, maar ook een omvormer. Deze heb je nodig om de energie die de zonnepanelen opwekken naar het stroomnet te verplaatsen. De prijs is grotendeels afhankelijk van de capaciteit (Wattpiek) van de zonnepanelen. De maximale capaciteit van de omvormer mag maximaal 20% lager en 10% hoger liggen dan van de zonnepanelen.

 

De terugverdientijd van een zonnepanelensysteem is ongeveer 3-6 jaar. Dit houdt in dat je na deze periode de kosten van zonnepanelen zich hebben terugbetaald. De terugverdientijd van een zonnepaneleninstallatie is afhankelijk van een aantal zaken:

  • de prijs van wat zonnepanelen kosten

  • de energieprijs

  • de ligging van de zonnepanelen

  • het soort omvormer