Om een juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk te weten wat je verbruik is van elektriciteit. Aan de hand van het verbruik kun je bekijken welke panelen er met het juiste rendement zoal aan de wens kan voldoen om de opbrengst tot 100% te kunnen dekken aan het verbruik.

Nu is het het natuurlijk niet zo dat alleen het rendement van de panelen de belangrijkste factor is om een zo'n hoog mogelijke opbrengst te kunnen realiseren, maar alles heeft verband met elkaar. Denk ook maar eens aan of je dak op het zuiden ligt. Ligt je dak op het zuiden, maar is er omgevingsschaduw aanwezig?

Denk aan bomen, gebouwen of juist een schoorsteen die gedurende dag voor schaduw gaat zorgen op het dakoppervlakte. Schaduw levert immers geen energie op en zou op den duur zelfs schade aan de zonnecellen kunnen geven. Als er gedurende een dag deel panelen in de schaduw komen te liggen omdat ze dicht bij een dakkapel liggen, is het verstandig om deze panelen niet in serie aan te sluiten, maar juist parallel.

Echter tussen een parallelle aansluiting en een serie aansluiting verschillen de stroomwaardes weer in de string.

Het is natuurlijk van belang dat de oppervlakte waar de panelen komen te liggen groot genoeg is om ze te kunnen plaatsen. Een regel is:"Hoe meer panelen met een hoog rendement per vierkante meter, hoe hoger de opbrengst is".

Met behulp van een slim computerprogramma kunnen we zien of we o.a. de juiste keuze maken voor het type omvormer.

Monokristallijn panelen doen het iets beter bij bewolkt weer dan Polykristallijn zonnepanelen. Ook zou de achteruitgang in opbrengst bij hoge temperaturen van Monokristallijn panelen wat lager zijn.

Tegelijkertijd warmen vooral 'All-Black' panelen juist sneller op dan blauwe, wat de productie bij warm weer remt. Zonnecellen leveren een lager rendement naarmate de omgevingstemperatuur stijgt.

Op een koude winterdag waarbij de zon dus uitbundig schijnt, is uitermate gunstig voor de opbrengst van energie! De reflectie van zonlicht op de sneeuw geeft  juist een extra impuls voor de zonnecellen.

Onze berekeningen kunnen u laten u zien hoeveel rendement het scheelt tussen een koude winterdag en een warme zomerdag.

In Nederland zijn er meer zwarte daken dan andere kleuren. Mede daarom worden de zwarte zonnepanelen meer verkocht dan de andere kleuren. Hierdoor valt het minder op dat er zonnepanelen op het dak van de woning gemonteerd zijn.

De Monokristallijn panelen zijn vaak zwart, maar kunnen ook donkerblauw zijn. De cellen hebben afgeronde hoeken waardoor er kleine witte of zwarte ruitjes tussen de cellen te zien zijn. De reden dat een paneel de kleur zwart of blauw is komt door de kleur Tedlarfolie die is gebruikt door de fabrikant.

Monokristallijn panelen hebben vaak een  gelijkmatiger beeld en minder reflectie en zijn voorzien van een zwart gespoten aluminium frame.


Monokristallijn paneel

De Polykristallijn panelen zijn meestal blauw maar kunnen ook zwart zijn. In ons land zijn er veel huizen met zwarte of rode daken, maar niet met helderblauwe daken. In veel straten vallen zwarte panelen op het dak daardoor minder op.

Polykristallijne panelen zijn dus normaal gesproken blauw en hebben een onbespoten aluminium frame.

Bij veel Polykristallijn panelen zijn de onregelmatige kristalvlakken duidelijk zichtbaar. Ze geven vaak een blauwe reflectie in de zon.


Polykristallijn paneel


Zonnepanelen fabrikanten zijn altijd opzoek naar manieren om het rendement van hun paneel te verbeteren. Eén van de nieuwste technologieën is de Half-Cell technologie . Half-Cell Zonnepanelen onderscheiden zich door bijzonder hoge prestaties in alle weersomstandigheden.

Deze Half-Cell ook wel Half -Cut zonnepanelen genoemd, zit een zeer innovatieve celtechnologie van ‘halve cellen’. Deze “Half-Cell” panelen zorgen voor meer vermogen.

De Half-Cell zorgt ervoor dat de opgewekte elektrische energie niet door 1 hele cel geleidt wordt , maar slechts door de  helft van deze cel.

Half-Cell: Deze panelen hebben in plaats van 60 hele cellen, 120 halve cellen. Een voordeel hiervan is onder andere dat deze beter met schaduwsituaties om kunnen gaan, doordat

 

Half-Cell zonnepanelen hebben als voordeel:

  • Hogere opbrengst, door minder weerstand

  • Opbrengstverlies door schaduw is lager

  • Langere levensduur

  • Minder snelle degradatie

Half-Cell Paneel


Glas-glas panelen hebben in plaats van een kunststof achterlaag, een glaslaag. Hierdoor zitten de cellen van de panelen tussen 2 glaslagen ‘ingeplakt’. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit, een langere levensduur en een lagere rendementsafname.

Een voorbeeld van een glas-glas paneel is van het merk AEG.  Een Duits paneel  met een garantie termijn van maar liefst 30 jaar! Glas-glas panelen hebben doordat ze hun sterkte uit het glas halen geen aluminium rand nodig.

Opbouw van een Glas-Glas paneel


Bij zonnepanelen gaat men uit van een gemiddelde opbrengst van 85% van het geïnstalleerde vermogen. Heeft u een zonnesysteem met een totaal vermogen van 4.000 Wp? Dan gaan we ervan uit dat de zonnepanelen jaarlijks ongeveer 3.400 kWh aan stroom opleveren.

Om het bedrag dat u jaarlijks bespaart te berekenen, kunt u het aantal kWh vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs.

Verder is het belangrijk dat u weet wat de oppervlakte van het dak is. Zorg ervoor dat er geen panelen op het dak van de buren liggen. Zonnepanelen op de erfgrens plaatsen mag.

Als we praten over een rendement van een zonnepaneel praten we eigenlijk over de verhouding van het elektrisch vermogen van een zonnecel en de instralingsfactor op de zonnecel.  Zonnepanelen gemaakt van kristallijn silicium, bieden rendementen die ergens tussen de 16 en de 22% liggen. Silicium is de benodigde grondstof dat zich in een zonnepaneel bevind.

Kristalijn Silicium

Als een zonnepaneel in de fabriek gemaakt wordt elk paneel afzonderlijk getest door middel van een 'Flash Test'. Deze Flash Test houdt in dat er een gestandaardiseerde lichtintensiteit bundel  bij een omgevingstemperatuur van 25 graden Celsius door de zonnecellen wordt geschoten. Aan de hand van deze meetgegevens ontstaat er een paneel die een hoog of juist een lager rendement heeft, de zogenaamde Wattpiek!

Als je dus een zonnepaneel kiest van 370 Wattpiek van het merk LG  dan kan het dus zo wezen dat van het zelfde merk een paneel met een opbrengst van 360 Wattpiek uit dezelfde batch is ontwikkelt , alleen heeft deze een iets lagere opbrengst dan die van 370 Wattpiek.

Deze waarden staan op de datasheet die de fabrikant van de panelen levert. Ze worden aangeduid met S.T.C. of wel Standaard Test Condities. Deze S.T.C. komt in Nederland echter zelden voor en gebruikt men voor de berekening van het werkelijke rendement voor ons klimaat andere waardes Deze passen beter bij de realiteit.

Flash Test in een fabriek waar de panelen gemaakt worden

Feiten


Feit: Zonnepanelen hoeven niet per se geplaatst te worden op een dak.

Zonnepanelen hoeven zeker niet altijd op een dak geplaatst te worden. Als je er als organisatie ruimte voor hebt, kun je ook een veldinstallatie laten plaatsen. Wel moet je dan even het bestemmingsplan van je gemeente checken. Particulieren die geen plaats hebben op het dak voor een zonnestroominstallatie kunnen meedoen aan een postcode roosregeling. Met deze regeling krijgen leden van een coöperatie een energiebelastingkorting op zijn of haar energienota voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit.


Feit: je kunt subsidie krijgen voor je zonnepanelen

Bij een grootverbruikers aansluiting van meer dan 3x 80 Ampère dan kom je in aanmerking voor de SDE+. Klein verbruikers met een aansluiting kleiner dan 3x 80 Ampère profiteren van een saldering regeling.

Die regeling houdt in dat je voor elke teruggeleverde kWh het energienet in een vergoeding krijgt.


Feit: Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning.

Zonnepanelen zitten namelijk vast en zijn dus onroerend goed. Ze dragen bij aan het energielabel van je woning.


Fabels


Fabel: zonnepanelen vergen veel onderhoud.

Wanneer je kiest voor een kwalitatief goede zonnepaneleninstallatie, is deze vrijwel onderhoudsvrij. Een zonnestroominstallatie heeft een minimale levensduur van 25 jaar. Een enkel deel van de installatie, namelijk de omvormer, zal na ca. 12 tot 15 jaar vervangen moeten worden. Wil je het rendement van de zonnepanelen goed houden, dan is het wel aan te raden de installatie jaarlijks te laten reinigen en stof en vuil weg te laten halen. Ook kun je zelf eens per jaar langslopen om te kijken of er niets vastgekleefd zit aan een van de panelen, want dit kan van invloed zijn op de uiteindelijke levensduur van het paneel.


Fabel: Alleen als de zon schijnt, zijn de zonnepanelen rendabel.

Het is zeker niet zo dat zonnepanelen alleen rendabel zijn wanneer de zon schijnt! Wil je namelijk elektriciteit opwekken via zonnepanelen, dan heb je licht nodig. En zelfs wanneer de zon niet schijnt is er wel daglicht, en wek je dus energie op! Het is natuurlijk wel zo dat een zonnepaneel meer opwekt op een zonnige dag dan op een dag met regen en dichte bewolking.


Fabel: Zonnepanelen zijn brandgevaarlijk.

Wanneer zonnepanelen goed geïnstalleerd zijn is dit niet het geval. Het monteren van zonnepanelen gebeurt op speciale bevestigingsrails. De MC-4 Connectoren die de panelen met elkaar verbinden, maak je netjes vast aan deze rails. Hierdoor is de kans dat er water in de connector komt uiterst klein. Er zijn ook speciale "vlamboog"detectiesystemen te koop van bijvoorbeeld het merk Solar-Edge. Dit systeem treed in werking als er zich een probleem voordoet in de het elektrische circuit.