De keuze van de zonnepanelen
Om een juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk te weten wat je verbruik is van elektriciteit. Aan de hand van het verbruik kun je bekijken welke panelen er met het juiste rendement zoal aan de wens kan voldoen om de opbrengst tot 100% te kunnen dekken aan het verbruik.
Nu is het het natuurlijk niet zo dat alleen het rendement van de panelen de belangrijkste factor is om een zo'n hoog mogelijke opbrengst te kunnen realiseren, maar alles heeft verband met elkaar. Denk ook maar eens aan of je dak op het zuiden ligt. Ligt je dak op het zuiden, maar is er omgevingsschaduw aanwezig? Denk aan bomen, gebouwen of juist een schoorsteen die gedurende dag voor schaduw gaat zorgen op het dakoppervlakte. Schaduw levert immers geen energie op en zou op den duur zelfs schade aan de zonnecellen kunnen geven. Als er gedurende een dag deel panelen in de schaduw komen te liggen omdat ze dicht bij een dakkapel liggen, is het verstandig om deze panelen niet in serie aan te sluiten, maar juist parallel. Echter tussen een parallelle aansluiting en een serie aansluiting verschillen de stroomwaardes weer in de string.
Het is natuurlijk van belang dat de oppervlakte waar de panelen komen te liggen groot genoeg is om ze te kunnen plaatsen. Een regel is:"Hoe meer panelen met een hoog rendement per vierkante meter, hoe hoger de opbrengst is".
De Monokristallijn panelen zijn vaak zwart, maar kunnen ook donkerblauw zijn. De cellen hebben afgeronde hoeken waardoor er kleine witte of zwarte ruitjes tussen de cellen te zien zijn. De reden dat een paneel de kleur zwart of blauw is komt door de kleur Tedlarfolie die is gebruikt door de fabrikant.
Monokristallijn panelen hebben vaak een gelijkmatiger beeld en minder reflectie en zijn voorzien van een zwart gespoten aluminium frame.
Monokristallijn paneel
De Polykristallijn panelen zijn meestal blauw maar kunnen ook zwart zijn. In ons land zijn er veel huizen met zwarte of rode daken, maar niet met helderblauwe daken. In veel straten vallen zwarte panelen op het dak daardoor minder op. Polykristallijne panelen zijn dus normaal gesproken blauw en hebben een onbespoten aluminium frame.
Bij veel Polykristallijn panelen zijn de onregelmatige kristalvlakken duidelijk zichtbaar. Ze geven vaak een blauwe reflectie in de zon.
Polykristallijn paneel
Monokristallijn panelen doen het iets beter bij bewolkt weer dan Polykristallijn zonnepanelen. Ook zou de achteruitgang in opbrengst bij hoge temperaturen van Monokristallijn panelen wat lager zijn. Tegelijkertijd warmen vooral 'All-Black' panelen juist sneller op dan blauwe, wat de productie bij warm weer remt. Zonnecellen leveren een lager rendement naarmate de omgevingstemperatuur stijgt. Op een koude winterdag waarbij de zon dus uitbundig schijnt, is uitermate gunstig voor de opbrengst van energie! De reflectie van zonlicht op de sneeuw geeft juist een extra impuls voor de zonnecellen. Onze berekeningen kunnen u laten u zien hoeveel rendement het scheelt tussen een koude winterdag en een warme zomerdag.
Zonnepanelen fabrikanten zijn altijd opzoek naar manieren om het rendement van hun paneel te verbeteren. Eén van de nieuwste technologieën is de Half-Cell technologie . Half-Cell Zonnepanelen onderscheiden zich door bijzonder hoge prestaties in alle weersomstandigheden. Deze Half-Cell ook wel Half -Cut zonnepanelen genoemd, zit een zeer innovatieve celtechnologie van ‘halve cellen’. Deze “Half-Cell” panelen zorgen voor meer vermogen. De Half-Cell zorgt ervoor dat de opgewekte elektrische energie niet door 1 hele cel geleidt wordt , maar slechts door de helft van deze cel. Half-Cell: Deze panelen hebben in plaats van 60 hele cellen, 120 halve cellen. Een voordeel hiervan is onder andere dat deze beter met schaduwsituaties om kunnen gaan, doordat