Om de energie van je zonnepanelen om te zetten in bruikbare stroom, heb je een omvormer nodig. Hoe dat werkt en waar je die omvormer neerzet, lees je op deze pagina.

Om elektrische apparaten te gebruiken heb je wisselstroom nodig. Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Daarom heb je een omvormer nodig om die gelijkstroom om te zetten in wisselstroom.

Elke dak situatie is uniek. Sommige daken liggen hele dag volledig in de zon. Maar het kan ook dat een paar zonnepanelen soms in de schaduw liggen van een boom of een gebouw in de buurt.

Ook kan het in jouw situatie beter zijn om bijvoorbeeld een oost-west opstelling te leggen.

Gelukkig bieden we diverse soorten omvormers aan: stringomvormers, omvormers met optimizers en micro-omvormers.

Om een goede keuze te kunnen maken van de omvormer is het heel belangrijk dat de datasheet goed gelezen wordt die de fabrikant hanteert voor het product. Als je namelijk een te zware omvormer kiest voor een relatief lage spanning in een string, loop je het risico dat de omvormer niet opstart bij een te lage instraling van licht.

Andersom is het niet de bedoeling een zware installatie te koppelen aan een te lichte omvormer. Hierdoor zal de omvormer schade kunnen oplopen en zelfs defect gaan.

Sommige omvormer zijn gemaakt voor een 1-Fase aansluiting in huis. Andere zijn er gemaakt voor  3 -Fase. Raadpleeg voordat u een omvormer aankoopt altijd een installateur met welk type omvormer u te maken gaat hebben voor uw woning.

Een stringomvormer wordt ook wel serie geschakelde omvormer genoemd. Dit is onze voordeligste oplossing. Hiermee worden alle zonnepanelen op je dak als een ketting aan elkaar gekoppeld. Deze ketting of ‘string’ is vervolgens aangesloten op de omvormer die we in je woning plaatsen. Een stringomvormer is een goede keuze als er geen schaduw op je dak valt. En als alle zonnepanelen in dezelfde hoek liggen.

Voordelen
- Lage aanschafprijs
- Makkelijk te installeren en te onderhouden
- 'Strings' kunnen ook in verschillende richtingen liggen

Nadelen
- Het minst presterende paneel bepaalt de opbrengst
- Relatief korte levensduur: 10-15 jaar
- Monitoring op basis van alle panelen bij elkaar

Met dit type omvormer worden de zonnepanelen "parallel" geschakeld. Elk paneel krijgt daarbij een eigen optimizer, waardoor ze individueel te regelen en te monitoren zijn. De optimizer zorgt dat een paneel maximaal stroom opwekt, zelfs als andere panelen tegelijkertijd in de schaduw liggen. Bij een stringomvormer is dit niet mogelijk. Bij deze oplossing worden de optimizers aangesloten op een centrale omvormer die we in de woning plaatsen.

Voordelen
- Optimaal rendement uit elke afzonderlijk paneel
- Duurzaam: 25 jaar garantie op de optimizers (12 jaar op de centrale omvormer)
- Monitoren gebeurt op paneelniveau

Nadelen
- Hogere aanschafprijs
- Vervangen of lastig (optimizer zit onder het paneel)

Met dit type omvormer worden onder elke zonnepanelen een kleine omvormer geplaatst. Hiermee worden de panelen dus volledig parallel geschakeld. Elk paneel is individueel te regelen en te monitoren. De micro omvormer zorgt ervoor dat een paneel dat zon vangt maximaal stroom opwekt, zelfs als andere panelen tegelijkertijd in de schaduw liggen. In deze oplossing is er geen centrale omvormer in de woning en wordt de stroom direct ingevoerd op de huisinstallatie. Deze micro omvormer oplossing is uitstekend geschikt in geval van meerdere dakvlakken.

Voordelen
- Optimaal rendement uit elke afzonderlijk paneel
- Duurzaam: 25 jaar garantie op de micro’s
- Monitoring gebeurt op paneelniveau

Nadelen
- Hogere aanschafprijs
- Vervangen is lastig (omvormer zit onder het paneel)