Zonnepanelen kan je in op elk type dak plaatsen. Schuine (pannen) daken , plat (bitumen) dak, moderne ovale daken, zinken daken, rieten daken, sedum daken. Is elk dak verantwoord om zonnepanelen te plaatsen?

Het antwoord is nee. Niet op alle daken is het geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Het is niet verantwoord om op asbest daken zonnepanelen te plaatsen.

Wij van Zonnepanelen-Zuid-Holland plaatsen zonnepanelen op platte daken met een bitumen of EPDM dakbedekking, mits deze niet ouder is dan ongeveer 10 jaar. Dit omdat het risico op scheuren van de naden groter wordt – ook als je dak er nog goed uit ziet.

Bij schuine daken komen dakpannen het meest voor en gelukkig is dat meteen de meest ideale soort dakbedekking voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook op golfplaten daken kunnen we zonnepanelen vaak goed monteren, maar bij andere dakbedekkingen – bijvoorbeeld zink, riet, aluminium, leisteen en glas – is het vaak niet mogelijk of te risicovol om zonnepanelen te plaatsen.

Verzekeringstechnisch plaatsen wij geen "indak" systemen, dit omdat het risico op overslag van een beginnende brand bij het ontstaan van een vlamboog veel groter is dan bij een zonnepanelensysteem geplaatst op dakpannen. 

Mocht je niet zeker weten of jouw dakbedekking geschikt is, neem contact op en vraag ernaar.


Zonnepanelen op een Sedum dak

Zonepanelen plaatsen op een bitumen dak met grind

Asbest is een is een stof dat bestaat uit mineralen die zijn samengesteld uit zeer veel kleine vezeltjes, dat vroeger in ruime mate gebruikt werd voor allerlei toepassingen in de samenleving. Asbest was vroeger de oplossing om ingezet te worden voor allerlei toepassingen. Als het ging om opvulling tussen de glasplaten en de staalconstructie in de kassenbouw tot het complete dakbeschot van een varkensstal.

Asbest kom je nog steeds overal tegen net als vele  andere materialen die vroeger een onschuldige eigenschap bezaten en waar men dus veelvoudig gebruik van maakte. De stoffen zijn niet meer geoorloofd om nog te gebruiken in de huidige maatschappij. Asbest is een stof waar men ernstig ziek van kan worden en er van kan overlijden. 

Asbest als dakbeschot komt nog steeds in ruime mate voor.


In de bouw werd asbest ook veelvuldig gebruikt vanwege de unieke eigenschappen van het materiaal. Asbest is sterk en slijtvast. Daarnaast isoleert het materiaal en is het goedkoop. In Nederland werd asbest in de bouw toegepast tot in de jaren tachtig. De toepassing van asbest gebeurde in de bouw op verschillende manieren. De belangrijkste toepassingen zijn in de vorm van asbestcement en spuit asbest. Asbest werd niet alleen toegepast in de bouw.

Asbestplaten gebruikt als dak beschot

Er zijn zeer veel gebieden waarin asbest werd gebruikt. Asbest werd niet alleen toegepast in de bouw. Er zijn zeer veel gebieden waarin asbest werd gebruikt. hierbij kan onder andere gedacht worden aan remmen. Oude auto’s en vrachtwagens kunnen nog remmen bevatten die zijn vervaardigd uit asbest. Daarnaast werd asbest ook wel gebruikt voor remmen in liften. Tegenwoordig worden deze remmen vervangen door zeer sterke materialen zoals aramide. Deze hebben een hoge treksterkte en zijn bestand tegen hoge temperaturen. Daarnaast werd asbestkoord toegepast voor de afdichting van stookketels en kachels.

Oude remmen van een auto

Sommige oude vinylvloeren die tot 1980 werden aangelegd bevatten een asbest viltlaag. Asbestcementfabrieken produceren afval. Dit afval werd in het verleden ook wel gebruikt voor het verharden van buitenwegen.


Wij van zonnepanelen-zuid-holland inspecteren diverse platte daken eerst alvorens wij de zonnesystemen gaan plaatsen. Als er een plat dak aangegeven wordt via het aanmeldt formulier, houden wij altijd rekening met een afschot van te minste een centimeter per meter. Indien dit niet het geval is zullen er aanpassingen gedaan moeten worden om water afvoering mogelijk te kunnen maken.

Afschot is er nodig om het hemelwater af te kunnen afvoeren anders komt het dak vol met water te staan. Om een een onderstel te kunnen plaatsen waar zonnepanelen op liggen is het van belang dat de dakbedekking van het dak er in goede conditie verkeerd. Het is namelijk voor u een kostbare zaak als de dakbedekking vervangen moet worden en er net een

Hieronder een impressie van het plaatsen van een zonnesysteem met plat dak onderstel van het merk van der Valk met daarop 14 DMEGC 330 WP panelen. De dakbedekking is van bitumen met daarboven op grind als extra bescherming.


den Haag


Gouda


Waddinxveen


den Haag


Het monteren van een zonnesysteem op schuine daken gaat heel anders. Het  montagesystemen van platte daken is niet geschikt op schuine daken. Schuine daken hebben vaak dakpannen als dakbeschot. Rieten daken en leisteen daken zijn er ook, maar rond uit de meeste daken in Nederland bestaan uit dakpannen. Onder de dakpannen bevinden zich panlatten die de dakpannen op hun plek houden. Achter deze dakpannen vind je naast de panlatten ook de dakspanten. Deze dakspanten zijn ideaal om te gebruiken om haken aan te bevestigen .


Dak latten en spanten zichtbaar achter de dakpannen


De rails kan gemonteerd worden aan de dak haken

Dak haken monteer je op de dakspanten voor de montage van de rails


Nadat de rails is bevestigd kan de bekabeling en de panelen worden geplaatst



Nieuw-Vennep



Bodegraven



den Haag